Calibers boven .25 in de ban?

zaterdag, 5 september 2009 00:04 by Admin

afbeelding: .50 Dragon Slayer

Tsja, ik heb nogal eens wat discussie willen oproepen over de Wet Wapens en Munitie. Dit werd niet door iedereen in dank afgenomen. Daarom hierbij teksten die zijn geschreven door iemand van onbesproken gedrag (zover ik weet) en moderator is op LB.net. Goed bezig Fer! Lees maar hieronder .....

 _____________________________________________________________________________________________________

De NVW en het vermeende ontmoedigingsbeleid op bigbores

De NVW (Nederlandse Vereniging voor de Wapenhandel) is een beetje een vreemde vereniging. Uiteraard claimen ze (o.a.) iets voor de (sport)schutter te doen, maar uiteraard zijn de leden allen afkomstig zijn uit de wapenhandel. Op de website van de vereniging is niet de vinden wie er in het bestuur zitten, er zijn geen notulen van vergadering publiekelijk beschikbaar, etc. Allemaal een beetje hush-hush, en vooral gericht op de belangen van de wapenhandel, schat ik zo in. Maar goed, dat mag allemaal.

Er gaan echter geruchten rond in "het wereldje" van het luchtschieten. Deze geruchten hebben betrekking op de zogenaamde "big bore" luchtwapens, waaronder wordt verstaan luchtwapens met een kaliber van meer dan .25 (6.35mm). De geruchten zijn dat de leden van de NVW deze luchtwapens niet meer gaan verkopen en dat er afspraken zijn met "justitie" en de douane om ook de import van deze klasse luchtwapens tegen te gaan. Dit is een beetje vreemd, want de nederlandse wet legt geen beperkingen op aan zowel het kaliber als de energie van luchtwapens. Een verkoop- en importverbod waar de douane aan meewerkt zal dus een wijziging in de wet- of regelgeving als basis moeten hebben.

Opvallend aan deze geruchten is dat ze hardnekkig zijn, dat ze uit verschillende bronnen komen en dat er eigenlijk niet over gesproken mag worden [door de betrokkenen]. Wacht even...hoezo, niet over gesproken mag worden? De NVW komt direct aan de belangen van de recreatieve luchtschutter (die ze zeggen hoog in het vaandel te hebben), maar deze groep mag er vooral niet vanaf weten? Dat zullen we nog wel eens zien.

Omdat deze geruchten hardnekking zijn, er een vorm van geheimzinnigheid omheen wordt gecreeerd en er een hint is dat de overheid erbij betrokken is, heb ik besloten om deze hele kwestie het licht in te sleuren. Er is inmiddels een mail de deur uit gegaan gericht aan het secretariaat van de NVW om opheldering betreffende deze kwestie. Verder zal er een verzoek de deur uitgaan richting Justitie (in de vorm van de Dienst Justis) en de belastingdienst (Douane) om onder de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) informatie te verstrekken over alle afspraken gemaakt tussen hen en de NVW.

De recreatieve luchtschutter zal voor zijn eigen belangen op moeten komen. De KNSA (Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie) zal het niet gaan doen, omdat de "big bores" niet in een KNSA discipline worden gebruikt, en van de NVW hoeven we ook weinig te verwachten.

De mail richting NVW zal als aparte entry worden opgenomen in dit verslag.

NB. Dit is een actie van mijzelf als prive persoon. Ik heb niet de pretenties om de hele recreatieve schutters gemeenschap te vertegenwoordigen. Ik wil ze alleen informeren.

Gewaardeerd op 4.6 door 40 mensen

  • Currently 4,575/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Categories:   Diversen | Wetgeving
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Reacties (16) | Comment RSSRSS comment feed

Gerelateerde berichten

Reacties

september 5. 2009 00:44

Fer,

Als we het niet van de KNSA moeten hebben omdat schieten met +.25 calibers niet tot hun disciplines behoort, zijn er wat mij betreft 2 mogelijkheden:
1. Probeer er voor te zorgen dat de KNSA een + .25 cal. discipline erkent (bijv. t.b.v. 100m buiten schieten.
2. Zet een lobby richting de wetgever op buiten de KNSA om (lijkt me lastiger)

Succes!

e.r

september 5. 2009 01:00

...En als het gaat over de inbreng van de leden van de NVM: schrijf ze aan! Krale, Drummen, DB zijn leveranciers die lid zijn van de NVM en op zijn minst een reactie verschuldigd zijn aan luchtschietend NL....

e.r

september 5. 2009 08:38

Je vraagt om reactie en die reactie krijg je.

Alles is verkrijgbaar dwz. look-a-likes, big bores, mega power etc. echter onder één voorwaarde: vergunningsplichtig. Voor het hanteren van dergelijke buksen geldt een regelgeving vergelijkbaar met vuurwapens.

Buksen tot 5.5 mm met een maximale power van 12 ftlbs zijn vrij van deze regelgeving en daarvoor geldt enkel de leeftijdslimiet van >18 jaar.

Simpel.

berts

september 5. 2009 11:38

Dan ga jij dus verder dan de NVM van plan lijkt te zijn Berts. Het lijkt dat er voor calibers tot (en met?) .25 geen energielimiet wordt voorgesteld door de heren wapenhandelaren. Over de afdreigingspotentie van een HW30 of een vuwa-lookalike wil ik je mening eigenlijk ook wel horen....

e.r

september 5. 2009 13:23

Of het limiet nu .22 of . 25 is/wordt zijn enkel details en daar maak ik me niet druk over. Ik denk dat het nog een restant is vanuit het veerbuks-tijdperk. Met de komst van de PCP kun je met die beperking (caliber) geen excessen meer voorkomen. Een .177 kan immers ook gepimpt worden tot een formidabele kracht en bereik (laat staan een .xx) Het vraagt om een andere benadering van het probleem.

Het argument van afdreigingspotentie (mbt een look-a-like)is voor mij (persoonlijk) altijd al een kulargument geweesten en slaat feitelijk nergens op. Voor een leek (en zo zie ik die sigarenverkoopster in het buurtwinkeltje)is elke buks een 'schietgeweer' en dus geschikt om te dreigen. (Een opgestoken vinger in mijn jaszak ook!) Voor de kenner is dat natuurlijk een andere zaak maar daar gaat het m.i. niet om. In een bedreigende situatie is weinig tijd voor een objectief oordeel of dat wat voor je neus gehouden wordt nu wel/niet/misschien de argumenten van de ander kracht bij kan zetten. Ik zou het risico in elk geval niet nemen om achteraf als ik daar nog toe in staat ben te kunnen zeggen dat ik me toch vergist had.

Veel meer 'gevaar' (is een groot woord maar toch) en daar zal men zich meer op moeten richten zit 'm in het gegeven dat elke >18 jarige een buks kan aanschaffen zonder ook maar enig besef te hebben van de potentiele risico's die daaraan verbonden zijn en ervan overtuigd is dat schieten in de achtertuin niet verboden is, dus dan mag het en wie doet me wat? 12 ftlbs of 150 ftlbs maakt geen verschil, genuanceerd denken was toch al niet zijn sterkste kant. Met 150 ftlbs maak je wel meer indruk, precies 12 1/2 x zo veel (al het een rekensom zou zijn). Was tot voor enige tijd de aanschafprijs nog een belemmering, nu is die tijd voorbij, helaas. Informatie om het dreigend onvermogen van je buks op te heffen wordt je desgewenst en geheel belangeloos verstrekt op een forum. Laten we eerlijk zijn, een echte vent schiet toch niet met 12 ftlbs? althans dat is wat ik lees. Integendeel je bent zo flink als je buks en als je dat maar vaak genoeg zegt, geloof je het zelf ook nog.

Was dat een duidelijk antwoord zoals je dat van mij verwachtte? Groet berts

berts

september 6. 2009 21:09

Bekende discussie, nieuw jasje !

Berts, als je wil zeggen dat eigenlijk onverantwoord is om wapens met zoveel kracht ongereguleerd en vrij aan Jan en alle man te verkopen dan ben ik het gedeeltelijk met je eens.
Maar daar gaat het hier niet om.
Het is inderdaad van de zotte dat er,als je de geruchten mag geloven, schijnbaar vanalles(stiekem)geregeld en afgesproken wordt, feitelijk over de toekomst van onze hoby, zonder ons hierover duidelijkheid te verschaffen.
Het wordt eens tijd dat we weten waar we aan toe zijn.

john.

John van Oorschot

september 6. 2009 22:11

John, met alle respect voor je bijdrage maar dat is wel precies waar het om gaat. Ons, schutters, wordt niets gevraagd. Niemand is ons, schutters, verantwoording verschuldigd als het gaat om een tendens die de vorm aanneemt van een maatschappelijk 'probleem' en dat wordt (helaas ook ) mede door ons, schutters, veroorzaakt. Dat de handel zelf belang heeft bij deze ontwikkeling is niet vreemd, import wordt gezien als broodroof. Sommige handelaren doen al spastisch als je met een buks aankomt die toevallig niet bij hun gekocht is (vind je dat gek met die prijsverschillen?). Dé manier om import vanuit b.v. de USA te dwarsbomen. Een .177 importeren vanuit de USA is immers niet interessant. Ik moet zeggen zakelijk gezien geen slechte zet maar in de zakelijke branche heerst kennelijk een andere ethische norm en is het belang van de individuele schutters totaal niet relevant, ook al zweren ze bij hoog en laag dat het wel zo is. (onder de verschillende handelaren geldt trouwens weinig solidariteit?) De enige vereniging die de belangen van de schutter kan behartigen is de KNSA en die is toevallig niet gecharmeerd van Big Bores. Een Klassieke Patstelling die slechts een uitkomst heeft op termijn.

Investeren in de relatie met de KNSA en ook bereid zijn concessies te doen lijkt mij meer op te leveren dan het aannemen van de slachtofferrol (wij onbegrepen schutters).

berts

september 7. 2009 20:12

Berts,

Lees ik het nou verkeerd, of gooide je het in je vorige bericht op het "onverantwoorde" van het vrij voorhanden mogen hebben van zware luchtwapens, en nu over het feit dat grijze import de NL handel schaadt ? Nou ja ..feit !!

Sorry, dat ik het zeg maar je praat volledig om het onderwerp heen.
Het heeft er allemaal wel mee te maken wat je zegt, en ik wil ook niet zeggen dat wat je verteld niet klopt, maar nogmaals, Daar gaat het hier niet om.

Wat er ook gaat komen aan wetwijziging,we zien het wel, argumenten genoeg om te erkennen dat een wetwijziging terrecht is, argumenten genoeg om te vinden van niet.
Maar waarom een hele berg geruchten, en 0,0 feiten ?
En dat die geruchten voornamelijk hun oorsprong lijken te vinden bij NVM leden geeft ook te denken.

Nu bij de KNSA aankloppen heeft geen zin, die gaan je pas serieus nemen als je een vereniging opgezet hebt met statuten en regelementen, een competitie opgezet hebt en voldoende leden hebt. En je kunt ze geen ongelijk geven, die "S" in knSa staat voor Schietsport, met de nadruk op sport. Die gaan nooit een zooitje ongeregeld steunen die graag met .45 buksen op soepblikken en pannen schieten. Hoe leuk dat ook is, het is geen sport. Daarom is het dat ik de 100 Meter Crew zo geweldig vind, dat zijn de eerste die er een sport van maken en op die manier een groep schutters verenigen. Drachten is wat dat betreft ook sterk bezig begrijp ik.

Wat betreft de geruchten, bij mij gaan ze het ene oor in en het andere weer uit. Ik heb me al een keer druk gemaakt om gebakken lucht, dat doe ik niet nog een keer.
Ik hoor het wel als er wat feiten boven water komen.


John van Oorschot

september 7. 2009 22:39

John, het begint er nu op te lijken dat het een discussie wordt tussen ons twee. Dat zal niet de bedoeling zijn maar ik zie helaas geen andere input. Gelijk heb je als je zegt dat het lijkt alsof er weinig / geen verband bestaat tussen de reeds genoemde standpunten maar dat is slechts schijn. Het verband bestaat wel degelijk maar dan zal men de standpunten vanuit verschillende partijen moeten bezien. Ik beperk me vooral tot de handel en de consument met een overheid die achter de schermen meekijkt.
Er gebeurt beslist meer dan wat jij en ik weten maar speculeren daar wordt niemand wijzer van. Wat kan is het inzetten van gezond verstand en daar kom ik een heel eind mee en dat is het enige wat ik nu doe. Voortborduren op tendenzen die ik waarneem en zien hoe verschillende partijen daarmee omgaan.
Een van de partijen heeft veel te verliezen en dat is de handel. Enerzijds door de grijze import anderzijds door het ‘dreigend’ ingrijpen van de overheid. In beide gevallen zal de omzet drastisch teruglopen (dit is mijn veronderstelling en ik ben geen ondernemer). In een poging de schade (lees: verlies van omzet)zoveel mogelijk te beperken kun je er voor kiezen vooruit te lopen op de ontwikkelingen waardoor je laat zien dat je verantwoordelijk bezig bent met je handel. Verantwoordelijk zowel maatschappelijk als ook commercieel Een slimme ondernemer kijkt immers vooruit. Dat laatste (= ontwikkeling in de betekenis van overheidsingrijpen op caliber en power en restricties op import) is nog nergens (voor zover ik weet) bevestigd en daarover wil ik het nu ook verder niet hebben. Het gaat mij in deze post om de samenhang van wat eerder gezegd is. Wat ik zie, hoor en in dit topic lees is dat er een beweging ontstaat binnen de vakhandel om zelfregulerend te werken. Dat is vooruitzien (in mijn visie) en daar past geen grijze import bij. Kun je import verbieden anders dan de bedoelde producten in Nederland te gaan verbieden?
Het belang dient de eigen handel en is gunstig voor het ’gesundes Volksempfinden’ (en dat is weer belang voor de overheid). Men (de handel) wil overmorgen nog graag een buks verkopen (en ik ermee schieten) en dan past het om nu bescheiden te zijn en in te leveren op het vermogen (power en caliber). Daardoor kun je de schade proberen te beperken (en dat is wat ik doe). Voor de doelgroep die toch met megapower wil schieten zal een SV met de benodigde vergunning de uitweg zijn (als je tenminste over een VOG kunt beschikken). Prima toch, iedereen blij behalve die schutter die met zijn kanon op het eigen erf wil blijven schieten maar daarover waren wij het toch al eens?

En ook al zijn we het niet eens dan is er nog altijd de discussie die erop gericht is duidelijkheid te brengen in deze kwestie. Jij schiet waarschijnlijk beter dan ik.

berts

september 8. 2009 18:12

Eerst maar even een linkje in het kader van het look-a-likeverhaal:

www.telegraaf.nl/.../...s_in_beslag_genomen__.html,2

Als het gaat om welke luchtwapens wel of niet onder bepaalde voorwaarden voorhanden zouden moeten mogen zijn, laat ik me maar niet uit. Vooral omdat ik niets consequents kan bedenken dat ook nog enig effect sorteert. Want laten we wel wezen: welk effect/doel wil de NVM of de overheid bereiken met aangepaste wetgeving? Minder doden als gevolg van luchtwapens? Minder overvallen door middel van luchtwapens? Er vallen praktisch geen doden door luchtwapens en van overvallen met luchtwapens komen ook niet of nauwelijks voor. Kortom, de noodzaak van aanscherping van lijkt me op dit moment niet bepaald aanwezig (hoewel ik het gevoelsmatig een beetje bijzonder vind dat je in NL geen look-a-like niet-schietend wapen mag hebben en wel een 150fpe big bore (zonder verlof). Naar de motivatie van de NVM kan ik alleen maar raden. Het loont wellicht de moeite om aan de leden van de NVM eens te vragen wat hen beweegt en waarom er zo geheimzinnig wordt gedaan.

PS. John, dank voor je mooie woorden .

Groet!

e.r

september 8. 2009 20:11

PS E.R. Jij ook bedankt!

berts

september 9. 2009 00:21

@ Berts. Dit bedoelde ik met Johns mooie woorden: "Daarom is het dat ik de 100 Meter Crew zo geweldig vind, dat zijn de eerste die er een sport van maken en op die manier een groep schutters verenigen."

Jou (Berts) bedank ik natuurlijk voor je bijdrage aan deze discussie. Ik hou zoals je weet van mensen die op basis van argumenten strijden en die scherp zijn in hun argumentatie.
Dus nogmaals: dank u!

Groet!

e.r

september 9. 2009 09:07

En dan komen nu de reacties van andere schutters die niet alleen scherp maar ook vooruit zien (maar dan niet in een glazen bol).

Laat ze maar binnen ....

berts

september 17. 2009 02:00

Wat een onzin allemaal zeg. Een stelletje wapenkruideniers die hun eigen handel op deze manier proberen veilig te stellen.
Ze kunnen dit wel proberen maar volgens een zeer betrouwbare bron uit de eerste hand zal dit voorstel er niet doorkomen, alle tijd, of beter gezegd het beetje tijd wat ze er in steken is zinloos omdat men de wet niet wil/kan wijzigen i.v.m de handhaving en eerdere besluitvorming uit voorgaande wetswijziging omtrent de WWM en overige circulaire.

Ofwel, de kommende 10 jaar zal de wet ongewijzigd blijven. Kracht, kaliber, import blijft zoals het NU is!

NVM zal zich er dus bij neer moeten leggen en zich meer bezich moeten houden met HUN INKOOP!
Verlaag je prijzen en neem genoegen met minder winst of verbeter je inkoop. Ga grootkalibers voeren en biedt deze tegen Amerikaans prijzen aan. Beconcureer elkaar als NVM leden, win klanten en houdt je daar mee bezig in plaats van deze onzin acties.

Kan iemand misschien dit gehele onderwerp doorsturen naar de NVM en vragen om een reactie?

Eric

september 17. 2009 18:22

Eric,

Iets doorsturen naar de NVW heeft weinig zin, zoals ik inmiddels heb ondervonden: nul reactie. Is niet erg, dat WOB verzoek gaat gewoon richting de overheid. Verder continueer jij nu precies hetgeen waar ik me zo aan erger. "Betrouwbare bron". Nee, een "zeer betrouwbare bron", zelfs...toe maar. Wie? En met welke autoriteit kan die spreken?

Kijk, dat de wet voorlopig niet wordt gewijzigd op dit punt, dat is duidelijk. Dat is echter het probleem met een raamwet zoals de WWM. Het venijn ervan zit niet in de wettekst zelf (die overigens wel gewijzigd gaat worden betreffende bepaalde typen messen, maar dat terzijde) maar de bijbehorende regeling en daaruit voortvloeiend de Circulaire. De wet hoeft hier helemaal niet voor gewijzigd te worden, er hoeft alleen maar een handhavingsrichtlijn uitgevaardigd te worden. Niks moeilijks aan. Maar daar gaat dit hele verhaal ook niet om. Waar dit om gaat is dat er weer een boel gekletst wordt en dat er schijnbaar een clubje wapenboeren denkt te mogen oordelen over ons schietplezier. Dat is allemaal best, dan koop ik wel ergens anders dan bij hen...maar dat lijkt ook geblokkeerd te worden via de douane. En dat is m.i., zonder onderliggend officieel besluit van de minister, volledig onwettig. Zowel nationaal als internationaal (vrij verkeer van goederen, etc.).

FOTempel

oktober 3. 2009 11:06

Informeer ook is bij de DSR/ASR club , hoe die hun zaken geregeld hebben. Die schieten met wapens waar een eenvoudig KNSA-lid van kan dromen. Oa het verhaal van de GSG is iedereen wel bekend. Iemand die KNSA-disciplines schiet mag hem niet aanschaffen , want er is geen KNSA-discipline voor, maar een DSR-lid wel.
Hetzelfde geld , denk ik ,ook voor de zwaardere luchtwapens. Een 10m goedgekeurd KNSA-luchtwapen tegenover een 100m PCP wapen.
Een stom geneuzel maar wel een feit.

Gerard W.

Reacties zijn gesloten