IOR 36X42 Wedstrijd/Benchrestscope

vrijdag, 4 maart 2011 12:42 by kwal

Omdat je ze steeds meer ziet en omdat ik er veel positiefs over lees, leek het me wel aardig er eens eentje te testen (met dank aan Joost): een IOR 36x42 Wedstrijd/Benchrestscope.Eerst even wat over IOR. IOR (het acronym voor Întreprinderea Optica Româna/ Roemeense optische ondernemening) werd opgericht in 1936 en was aanvankelijk gespecialiseerd in het produceren militaire hoogwaardige optisch-mechanische apparatuur. Sinds 1936 zijn producten met veel succes ontwikkeld en getest. Zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Koude Oorlog  werden IOR producten met succes gebruikt door het Warschaupact leger en de marine elitetroepen Evenals soortgelijke producten van Carl Zeiss Jena Duitsland. IOR scopes worden onder meer gebruikt op het PSL scherpschuttersgeweer en de SVD Dragunov. Ik heb deze IOR even op mijn Air Arms S510 geparkeerd zoals op onderstaande foto te zien is (ik had even geen PSL of Dragunov voorhanden).   


De montage kan wat lager maar hij staat prima op de S510

Nu naar de IOR 36x42 Benchrestscope. Al eerder had ik er op de wapenbeurs van Oostende doorheen gekeken maar echt op 100m testen heb ik onlangs pas kunnen doen. De turrets van deze scope voelen degelijk aan, zijn goed leesbaar en de instellingen met 0,25 MOA clicks zijn goed te herhalen. Het instelbereik is 45 MOA. Fors dus.


Prima aanvullende turrets met 45MOA verstelbereik en een sidefocus. Voor de foto zijn de metalen afdekdopjes verwijderd.

De lenzen zijn 7-laags gecoat en geproduceerd door de Duitse firma Schott. Ze zorgen in verschillende lichtomstandigheden voor een prachtig helder en contrastrijk beeld met een hoge resolutie. Het draadkruis is een 1/8 MOA drijvende dot met 1 MOA streepjes voor zowel windvage en elevatie. Ideaal dus voor 100m schieten zoals wij dat doen en om te benchresten. De scope heeft een sidefocus met soepel draaiende nieuw ontwikkeld wormwiel (dan kun je lekker blijven doordraaien) met een parallaxverstelling die is gemarkeerd in meters. Het oculair is ook nieuw ontwikkeld en voorzien van WA (wide angle).


Het pieleke (zo heet zo'n ding nu eenmaal) laat het uitschuiven van het magazijn net toe


MP8 recticle. Beter kan bijna niet voor onze discipline.

Omdat ik geen andere 36X scope heb maar wel en Big Nikko 10-40X56, heb ik de IOR vergeleken met de Big Niko op 36X. Het kwaliteitsverschil van het beeld is verbluffend in het voordeel van de IOR. Je zou kunnen zeggen dat dat niet verwonderlijk is aangezien de IOR duurder is en omdat hij, in tegenstelling tot de Big Nikko, gemaakt is om op grotere afstanden een zeer goed beeld te geven. De Big Nikko daarentegen is natuurlijk voor en heel ander doel gemaakt: FT schieten (rangefinden) tot 50m. Op 100m waren in een indoor situatie de getallen op de 100mairgun-kaart met de IOR zeer goed te lezen. Met de Big Nikko was dat niet het geval. Ik ben er behoorlijk van onder de indruk.

Hieronder de specificaties:

Vergroting:  36X
Diameter objectief: 42mm
Tube diameter:  30mm
Diopter instelbereik: + tot -4
Eye Relief:  8,9 cm
Clickgrootte:  3mm op 100m (1/8 clicks)
Total instelbereik: 45 MOA
Parallax:  36m tot oneindig door middel van wormwiel aangedreven side focus
Lengte:   38,74 cm
Gewicht:   680,4 gram

Gewaardeerd op 4.6 door 18 mensen

  • Currently 4,555554/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Categories:   Diversen
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Reacties (4) | Comment RSSRSS comment feed

Gerelateerde berichten

Reacties

maart 4. 2011 13:45

Veel lof over deze kijker dus.Zouhij beter zijn dan een Leupold 45X45?

willem

maart 4. 2011 15:36

Dat weet ik niet Willem. Ik ben er nog geen dubbeltests van tegengekomen en ik heb zelf geen Leupie 45x45 om de vergelijking aan te gaan.

Groet!

Emi

maart 4. 2011 23:50

Leuke en interessante review. Ben benieuwd welke scope jij als richtkijker gaat gebruiken een komende wedstrijd.

mvgr

Simon

maart 5. 2011 15:11

Simon,

Ik ben benieuwd naar wanneer ik een 100m wedstrijd ga schieten want de aankomende in Dongen ben ik druk met regelen.

Groet!

Emi

Reacties zijn gesloten