Review Theoben Rapid S in .20 caliber, 40J

woensdag, 8 oktober 2008 10:06 by Admin

Algemeen
De Theoben Rapid S combineert de veelzijdigheid (versatility) van de Theoben MFR en de grote schotcapaciteit van deTheoben Rapid MKII. De buks is uiteraard gereguleerd wat de schotconsistentie en het luchtverbruik ten goede komt.

Met de Vortexbemper (die zeer goed funtioneert) valt de lengte van de buks (121 cm) meteen op. Op de buks is een picatinnymount geplaatst (los accessoire) om de kijker op een zo optimaal mogelijke oogafstand te kunnen stellen. De buks is uitgerust met een Lothar Waltherloop die zeer diep is geblauwd. De kolf is van walnoothoot en heeft een zeer prettige grip. Hoewel ze niet sterk op elkaar lijken, vind ik het uiterlijk van Theobens toch wat weg hebben van de Weihrauch HW100. Dit komt waarschijnlijk door de 'no nonsense' vormgeving waarbij functionaliteit leidend is boven esthetiek. Ik moet bekennen dat ik het uiterlijk in toenemende mate ben gaan waarderen. Sterker nog: eigenlijk vind ik hem wel erg mooi in zijn robuustheid.

.20 caliber
De strakkere vlucht van .177 caliber en de kracht(gewicht) van .22 caliber vindt een middenweg in caliber .20. Hoewel op de afgelopen 100m wedstrijden geen .20 calibers hebben deelgenomen en ik weinig praktijkresultaten ken van .20 caliber op 100m, heb ik op basis van eerst genoemde overwegingen gekozen voor dit caliber. Een nadeel van .20 caliber is beperkte pelletkeuze.

De luchtcilinder
Met een inhoud van 500cc en een vuldruk van 250 BAR wordt gezorgd voor een schotcapaciteit van zeker 90 schoten op 40J. Om de fles te vullen dient deze uit de buks te worden geschroefd. Tijdens het losdraaien moet om de spanning op de schroefdraad te verkleinen een aantal luchtschoten (ca.4) worden gelost.

Het magazijn
Theoben magazijnen zijn niet alleen gebruiksvriendelijk, ze hebben ook een grote capaciteit. In een .177 magazijn passen maar liefst 17 pellets. In de .20 en .22 uitvoering gaan 12 pellets.

Door de getallen achter het transparante deel van het magazijn kan tijdens het schieten het aantal beschikbare pellets eenvoudig worden bijgehouden. Het grendelsysteem is zeer solide uitgevoerd en voelt degelijk aan. Het grendelen gaat eenvoudig en soepel (het grendelsysteeem is af fabriek stevig ingevet door Theoben). 

De trekker
Uiteraard is de buks voorzien van een instelbare matchtrekker. In dit geval gaat om de Theoben MK5 trekker. Vlak voor de trekker zit de veiligheidspal. Deze ziet er uit als een minitrekkertje. De eerste keer moest ik even wennen toen de de veiligheid 'aan' stond. Ik haalde de veiligheidspal om in plaats van trekker!

De demper
De buks is voorzien van een Theoben Vortexdemper. Dit is een geavanceerde demper van Theoben die ook standaard wordt geleverd op de Rapid MKII.

Bipod
De Rapid S wordt standaard geleverd met een Harris De Luxe bipod. Voor de montage in onder de kolf is standaard een rail opgenomen. Gaten boren is daarmee niet nodig.

Groepjes
De buks is aangeschaft voor 100m schieten. Helaas heb ik hem tot nu toe niet kunnen testen op meer dan 25m. Opgelegd worden door mij op 25m (matige schutter) met Crosman Premiers en met JSB's groepjes van 7mm geschoten (5 schoten). H&N barracuda's leveren groepjes op van 8mm. In beide gevallen is er dus feitelijk sprake van gerafelde gaten.

Prima aftersaleservice van de leverancier!
De Theoben is gekocht bij luchtbuks.com. Bij de aankoop werd door luchtbuks.com-eigenaar Joost aangeboden om na een inschietperiode de buks terug te brengen voor een gratis tune door een toptuner op basis van mijn specifieke wensen. Dat is nou eens een prettige service!

Gewaardeerd op 4.5 door 29 mensen

  • Currently 4,517241/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gerelateerde berichten

Reacties

oktober 8. 2008 22:11

hey ER!

Ben heel benieuwd hoe deze die 100m gaat doen.

straks moet ik de mijne nog om gaan ruilen ;-D

grt,

Klaas Jan

oktober 8. 2008 22:59

Hoy Emirto leuk om te zien dat je ondanks alles je blijft inzetten voor het 100m gebeuren.Dit is zeker 1v/d buksen die nog op mijn verlanglijstje staat...maar de vriendin ziet me al komen en schud hevig van nee...Grts Eric

GEUENS ERIC

oktober 9. 2008 11:32

Hoi Emirto,

Leuk geschreven review met mooie foto's, chapeau !!!

Ik ben erg benieuwd naar de prestratie van deze Rapid S in .20 en zie ook als één van de testschutter er ook erg naar uit om hem het vuur aan de schenen te leggen ! Zal hem kritisch vergelijken met mijn eigen Rapid MK2 .22 die ik nu al wat jaartjes heb.

Als ik zo naar de foto's kijk lijkt het wel of er een MK5 trekker in zit ipv. van de MK4, de vorm van de veiligheidpal verklapt mij dat, klein detail. Maar beide trekker units zijn gewoon erg goed !

Geweldige service van Joost dat aanbod van die tune na de inschiet periode !!!

Matthijs

oktober 17. 2008 18:24

Kijk eens aan, 30+ rifles en eindelijk eens een Theoben in het arsenaalSmile. Gedurft kaliber maar ik ben het zeer met je eens, .20 zou best eens wat positieve verrassingen in petto kunnen hebben voor de lange afstand en ik ben zeer benieuwd naar de resultaten.

Uiterlijk is even wennen maar ik ervaar hetzelfde als jij, zodra je snapt dat deze wapens gebouwd zijn volgens het principe 'form follows function' dan ga je ze steeds mooier vinden naarmate je er zelf meer mee schiet.

Greetz en veel plezier ermee,
leduc

Robin Diepeveen

januari 28. 2009 18:30

Schitterende buks gezien gisteravond dat is duidelijk ! Geweldige kijker ook trouwens. Hier ga je enorm veel plezier aan beleven, groeten van Jan.

Jan

juli 23. 2009 14:16

Heb je al geschoten op 100 m? Groepjes? Ik zoek een goed 100 meter geweer en ALLE buksen op deze pagina zien er goed uit! De Theoben is zojuist aan mijn lijstje favorieten toegevoegd... Smile

Frank

Reacties zijn gesloten