Polygoonloop. Hoe en wat?

woensdag, 23 maart 2011 21:55 by Emi

De laatste 100m wedstrijden werden gedomineerd door polygoonlopen. Hoe werken die eigenlijk en hoe zien ze er uit? In dit bericht gaan we daar beknopt op in.

Een polygoonloop is een type loop waarbij in plaats van trekken en velden, vlakken worden toegepast (meestal zes- of achthoeken).

 Foto van de loopmonding van een gewone (links) en een polygoonloop. Foto geleend van een topic van airgunadvice.net

 

Nieuw is het niet. Een paar honderd jaar geleden paste men ook al polygoonlopen toe. 

 

Nu we een globaal beeld hebben van een polygoonloop en hoe hij er uit ziet, gaan we nu maar eens in op de voor- en nadelen ervan.

Voor- en nadelen van de polygoonloop

Belangrijke (geclaimde) voordelen van de polygoonloop: 

 • Een betere afdichting rond het projectiel omdat polygoon lopen minder ruimte laten voor ontsnappende lucht. Dit vertaalt zich tevens in een efficienter luchtgebruik; 
 • Consistentere mondingssnelheden en een grotere nauwkeurigheid;
 • Een verbetering van de ballistische coefficient (BC);
 • Minder vervorming van het projecttiel, wat resulteert in verminderde weerstand op het projecttiel tijdens de reis door de loop en wat bijdraagt aan een verhoging van mondingssnelheid.

Er zijn echter ook nadelen verbonden aan een polygoonloop: 

 •  Een hogere onderhoudsbehoefte van de loop. Na 150 schoten dient deze te worden schoongemaakt;
 •  Je moet je pellets luben;
 •  Geen enkele PCP fabikant levert zulke lopen standaard op zijn luchtgeweren. Je bent aangewezen op aftersales modificaties.

Hierbij heeft de polygoonloop een voorkeur voor zachte pellets met dunne rokjes zoals JSB. (wat dat betreft is die polygoonloop niet gek want wie houdt, zeker nu de lente in aantocht is, niet van dunne rokjes?). Dit bevordert de afdichting. Tevens schijnt het van belang te zijn dat er niet te weinig (lucht)energie achter de pellet wordt geplaatst. Bij te weinig luchtenergie wordt het rokje immers niet voldoende opgeblazen. 

Een belangrijke vraag is, of je een polygoonloop moet nemen. Na vele 100m wedstrijden te hebben gezien, zou je zeker in een HW100 .22 FAC zo snel mogelijk een polygoonloop moeten installeren. Als je het belangrijk vindt om nauwkeurig te schieten natuuurlijk. 

Gewaardeerd op 4.2 door 16 mensen

 • Currently 4,249999/5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Categories:   Diversen
Actions:   E-mail | del.icio.us | Permalink | Reacties (11) | Comment RSSRSS comment feed

Gerelateerde berichten

Reacties

maart 23. 2011 23:59

Goed dat jullie dit laten zien! Er gaat een wereld voor me open.

lennaert

maart 24. 2011 11:25

Very interesting what you guys do on 100m with your superb equipment!

ATB

Casey

maart 24. 2011 18:24

Ik geloof niet dat een pollygoonloop beter is als een getrokken.Ik geloof wel in het fantastisch werk dat Gerald gedaan heeft met een HW 100 maar daar is de pollygoonloop maar één onderdeel van.Moest ik een HW hebben ik vroeg direkt of hij die onderhanden zou willen nemen.Als ze beter moesten zijn als bv de loop van mijn Airwolf,waarom schieten top schutters als Bert,Peter of Paul niet constant beter groepjes dan ik of andere schutters met getrokkenloop.Ik bv ben echt geen beter schutter als die mannen.Voor de wedstrijd in Dongen had ik niet meer getraind sinds augustus,met een pijnlijke schouder geschoten en gaf men externe regulator voor de wedstrijd ook nog eens de geest...dus ik ben er van overtuigt ik en andere schutters met een getrokkenloop een pollygoonloop kunnen kloppen.En niet per ongeluk.PS moest ik een Airwolf met pollygoonloop krijgen wil ik het altijd proberen,hi.Grts Eric

Geuens Eric

maart 25. 2011 00:00

Eric,

Zo had ik er nog niet tegenaan gekeken. Het kleinste groepje in Dongen op 13 maart is niet geschoten door een polygoonloop.

Groet!

100mair

maart 25. 2011 08:29

Hoi Eric

Ga eens met Bert kletsen die heeft een poly in zijn Airwolf zitten
Over de uitslagen in Dongen kunnen we niet veel zeggen is een half open baan en per 15 min kan daar de wind al anders zijn
Dus die uitslagen moeten we een beetje zien als een lot in een loterij
Dan komt de schutter er nog eens overheen welke schutter heeft zijn dag wel of niet
Er zijn testen gedaan met gewone getrokken lopen en poly lopen op een binnen baan en daar was een duidelijk verschil
Neem jouw kleinste groepje of dat van Peter daar zit een flink verschil in
Maar we gaan een keer de proef op de som nemen en dan laten we een paar nutrale schutters gewoon een paar verschillende pcp's met verschillende lopen benchresten

Gerald

Gerald

maart 25. 2011 09:27

Hoy Gerald ik blijf toch bij men standpunt(mischien verlopig) maar ff wat cijfers aangaande de groepjes;Peter/22mm(Ochten),Lisa/26mm(Ochten),Eric/36mm(Almelo),Paul/39mm(Almelo),Bert/39mm(Dongen),Jarnoo/40mm(Dongen) de toekomst zal het uitwijzen ik weet dat ik nog beter kan ,de ander schutters waarschijnlijk ook! Andere schutters mogen me aanvullen,als ze beter deden in competitie mischien heb ik wel iemand over geslagen.Ik stel mijn Airwolf ter beschikking voor een eventuele test.En ik twijfel zeker niet aan je gouden handen als het aankomt om van een matige buks een TOPGUN te maken,maar of dit alleen te wijten is aan de pollygoonloop,ik weet het niet..Mischien smeek ik na dit sezoen wel om een pollygoomloop wie weet, is het overigens teerugdraaibaar,kan de originele loop er nadien terug op?Grts Eric

Geuens Eric

maart 25. 2011 15:14

Eric en Gerald,

Ik weet het ook niet maar ik heb een vermoeden. Ik denk dat ALLE HW100 .22 FAC's zeer gebaat zijn bij een polygoonloop en dat SOMMIGE Airwolven zeer gebaat zijn bij zo'n loop. Het lijkt er immers op dat je Airwolven met een goede loop hebt (die van Eric bijvoorbeeld) en met een wat minder goede. Bert Bevers had zo'n Airwolf met een minder goede loop. Hij heeft daarom een polyloop laten monteren waarna het groepeergedag aanzienlijk verbeterde. Als je, net als Eric een Airwolf met een goede loop hebt, zal de verbetering in groepeergedrag wellicht wat kleiner zijn na montage van een polygoonloop.

Dit zijn slechts mijn gedachten.

Groet!

E.R.

maart 26. 2011 08:55


Tijd om een AA te voorzien van een polygoon loop lijkt me Smile Het kan natuurlijk
dus we zullen binnenkort een beroep op Gerald moeten doen willen de Engelse ge-
weren weer eens bovenaan komen staan !

Beste groeten van Jan.

Jan

maart 26. 2011 17:11

Tja, goed dat er wordt gezegd "geclaimde voordelen". Eric zet ons dus, terecht, weer even met de voeten op de grond: hij schet toch maar het kleinste groepje met een trekken en velden loop. Om dan maar mijn bescheiden vermoeden te mogen geven. Volgens mij zegt een getrokken loop tegen het kogeltje: "Je gaat draaien kreng, of ik maak je kapot". Terwijl de polygoon loop tegen het kogeltje zegt: " Als je nog even niet draaien wilt, dan plooien we jouw rokje even voorzichtig wat anders". Daarmee denk ik dat in een polygoon loop het kogeltje net even wat vriendelijker behandeld wordt.
Wat betreft de BC: ik heb geen enkele aanwijzing dat die echt beter is. Ik heb er aan gemeten en aan gerekend en in beide gevallen lijkt polygoon en trekken en velden hetzelfde te doen. Het kogeltje valt evenveel over honderd meter, dus geen verschil in afname van snelheid door BC. De gemeten BC op basis van V0 en V50 is exact gelijk aan die bij een trekken en velden loop. (Ja, ik weet dat BC een balistische coefficient is en geen constante, dus de berekening geeft een gemiddelde BC maar dan toch gelijk in beide gevallen).
Tot slot kloppen alle metingen ook met wat ballistische programma's laten zien.

Dus mijn bescheiden bijdrage: de polygoon loop is aardiger tegen jouw zorgvoldig uitgezochte kogeltjes. Zeker als dunne rokjes ruw met grootst mogelijke kracht tegen de wand van de loop gedrukt worden. Daarnaast is de HW100 een buks met een zeer goede regulator maar met een waardeloze loop. Dus een betere loop plaatsen is altijd een goed idee.

WANNEER GAAN WE EENS ECHT TESTEN? Lijkt me leuk om te doen!!!

Groeten, Paul

Freeway

maart 26. 2011 20:21

Hoi Paul

Waar komen die berekeningen vandaag uit praktijk testen of van een of het andere programa op een pc ?
Is gewoon een vraag je van me

Gerald

maart 26. 2011 21:03

Hoi Gerald,

Ik heb beiden gedaan. Praktijktesten en berekeningen.
Wel 1 ding: daarbij is high power polygoon vergeleken met standaard FAC 5.5mm.
Ik sluit niet uit dat een trekken en velden loop het kogeltje bij grote energie zodanig beschadigd dat de BC omlaag gaat.
Enige constatering is dat een polygoon loop geeh hogere BC geeft dan standaard FAC.

Groeten, Paul

Freeway

Reacties zijn gesloten